Kotlety/Burgery z kaszy jaglanej i batatów

Danie proste i bardzo smaczne, zwłaszcza dla miłośników kaszy jaglanej.

Bataty nadają tym burgerom lekko słodkawy smak i piękny kolor.

Nie musicie się za bardzo przejmować proporcjami. Ważne aby masa jaką namieszacie nie była za sucha.

Do kotletów można dodać ulubione zielone warzywa, zioła jak jarmuż, szpinak, tymianek czy natkę pietruszki. Można dołożyć zeszkloną cebulkę czy ząbek czosnku.

Moja wersja jest taka podstawowa, z 3 składników ale jednocześnie bardzo smaczna. Burgery warto podawać z mieszanką sałat.

Zapraszam i życzę Smacznego

Kotlety/burgery z kaszy jaglanej i batatów

(bez mleka, bez jajek, bezglutenowe, wegańskie)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 1h łącznie z pieczeniem batatów (ok. 30 minut)
ILOŚĆ: 5-6 szt.

Składniki:

  • 200 g ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
  • pół batatu (upieczonego, ok 30-40 minut na 200ºC)
  • 1-2 łyżki mąki jaglanej (u mnie ziarno prosa, uprażone i świeżo zmielone)
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz biały do smaku
  • olej do smażenia lub masło klarowane (nie dla wegan)

Przygotowanie:

  1. Ugotowaną, odparowaną kaszę, łączymy z upieczonym batatem (bez skórki),
  2. Dodajemy mąkę, opcjonalnie zielone warzywa, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, całość dokładnie mieszamy
  3. Z gotowej masy formujemy kotlety i podsmażamy na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym (rumienimy z każdej ze stron)
  4. Podajemy na ciepło w towarzystwie zielonej sałaty lub na zimno jako przekąskę

Wskazówki:

Zamiast mąki jaglanej można użyć mąkę ziemniaczaną, kukurydzianą czy zmielone siemię lniane.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜

Kotlety/burgery z kaszy jaglanej i batatów bez mleka, bez jajek, bez glutenu, wegańskie

Fot. Katarzyna Jankowska

19 komentarzy to "Kotlety/Burgery z kaszy jaglanej i batatów"

  • comment-avatar
    Idalianna 1 kwietnia 2014 (07:22)

    Super, będę próbować! :>

  • comment-avatar
    Emilia Ciszewska 1 kwietnia 2014 (11:09)

    Z uwagi na alergię mojej córki, staram się aby posiłki które jej przygotowuję mieściły się w diecie ale najważniejsze jest to żeby były smaczne. Burgery to był strzał w 10, oprócz tego że mała zjadła ze smakiem ja też miałam obiad dla siebie :):) bardzo dziękuję za ten jaki i wiele innych przepisów. :):):) i proszę nie usuwać pod żadnym pozorem burgerów z kaszą jaglaną i batatami :):). Pozdrawiam, dziękuję i podziwiam za taką kreatywność!

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 1 kwietnia 2014 (15:04)

      Nie łatwo jest trafić czasem w smak dziecka tym bardziej się cieszę. Niczego nie usuwam:)

  • comment-avatar
    Aleksandra Stachurska 3 listopada 2014 (20:07)

    Czy bataty mogę ugotować w parowarze.?
    Nie dysponuję piekarnikiem w akademiku, a to może być coś 😀

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 7 listopada 2014 (00:05)

      Można ugotować, proszę je dodawać stopniowo, żeby masa nie była zbyt mokra:) Ugotowane w wodzie warto dobrze odcisnąć.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 7 listopada 2014 (00:09)

      Można ugotować, proszę je dodawać stopniowo, żeby masa nie była zbyt mokra:) Ugotowane w wodzie warto dobrze odcisnąć.

      • comment-avatar
        Aleksandra Stachurska 11 listopada 2014 (00:22)

        Dziękuję 🙂

  • comment-avatar
    Ludmiła Nowak 4 listopada 2014 (13:56)

    Czy zwykly ziemnior mozebyc? Nie chce mi sie isc do sklepiku;)

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 7 listopada 2014 (00:03)

      To już będzie inny kotlet ale oczywiście może być zwykły ziemniak. Dynia może być, buraczki gotowane czy pieczone. Ze zwykłym ziemniakiem kotleciki nie będą tak przyjemnie słodkie i wyjdą w innym kolorze:)

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 7 listopada 2014 (00:10)

      To już będzie inny kotlet ale oczywiście może być zwykły ziemniak. Dynia może być, buraczki gotowane czy pieczone. Ze zwykłym ziemniakiem kotleciki nie będą tak przyjemnie słodkie i wyjdą w innym kolorze:)

  • comment-avatar
    Paula 12 lutego 2015 (20:20)

    Jaka powinna być waga /ilość batatu? Ewentualnie ziemniaka?
    Pozdrawiam serdecznie

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 12 lutego 2015 (23:12)

      100-150 g batatu, ale tak naprawdę kotlety można zrobić “na oko”. Bierzemy tyle ugotowanej kaszy ile mamy, dodajemy upieczonego a nawet ugotowanego batatu, dodajemy stopniowo, trochę blendujemy lub dokładnie mieszamy i nawet mąki nie trzeba bo masa z kaszy sama się zrobi:) Ilość batatu zależy od ilości kaszy, masa ma się ładnie formować. Oczywiście też ważne jest czy kasza jest sypka czy może jednak wyszła bardziej mokra, wtedy przydaje się mąka:)

  • comment-avatar
    Jaargie 1 lipca 2015 (15:17)

    Czy mozna zastąpić jaglankę kaszą gryszaną?i mąkę -mąką gryczaną?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 2 lipca 2015 (07:04)

      Takie burgery można zrobić z każdej kaszy, kwestia dobrania składników “zlepiających”. Jestem przekonana, że z kaszy gryczanej wyjdą bez problemu. Proszę stopniowo dodawać ugotowanego batatu by wyczuć konsystencję. Zamiast mąki można dodać płatki gryczane. Czasami niczego nie dodaję i też są super:)

      • comment-avatar
        Jaargie 2 lipca 2015 (09:42)

        Dzięki 🙂

  • comment-avatar
    Natalia 21 lutego 2017 (15:01)

    Kotleciki przepyszne, koniecznie musi być batat, który nadaje słodki smak. Ja od siebie dodałam jeszcze zmielone orzechy laskowe, wyszły super 🙂

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 22 lutego 2017 (23:40)

      My też je uwielbiamy, orzechów nie możemy ale smak musi być ciekawy!

  • comment-avatar
    Newsletter Newsletter 15 stycznia 2018 (17:19)

    Czy kotleciki można upiec w piekarniku zamiast smażyć? jeśli tak to w ilu stopniach i ile czasu?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 15 stycznia 2018 (21:02)

      Moim zdaniem można i piekłabym w 170C w opcji z termoobiegiem, myślę, że ok. 20 minut wystarczy. Nie piekłam ich osobiście w piekarniku. Proszę zwrócić uwagę aby masa na kotlety nie była zbyt sucha bo w piekarniku mogą się rozpadać.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.