Domowe Mleko Czekoladowe (bezglutenowe, wegańskie)

“Masz ochotę na mleko czekoladowe”? Zapytałam ostatnio Mojego Alergika. Oczywiście, że miał ochotę, więc zabrałam się do czarowania. Chciałam, aby to było całkowicie domowe mleko bezglutenowe, dlatego zrobiłam je na bazie domowego mleka ryżowego. Przepis na Domowe Mleko Ryżowe znajdziecie już na blogu. 
Czekoladowe mleko bardzo nam smakowało. Przygotowane na domowym mleku gęstnieje w czasie gotowania. Jeśli nie chcemy aby zamiast mleka powstał budyń, należy dokładnie odcedzić mleko ryżowe podczas jego przygotowywania. 
Mój syn poprosił o mleko z kakao ale jestem pewna, że połączenie go z karobem da także świetny efekt.
Polecam wersję na ciepło. Sprawdziliśmy także wersję na zimno i smakuje wyśmienicie, tak więc macie wybór:)
Zapraszam i życzę Smacznego

Przepis
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
ILOŚĆ: 1-2 porcje
Składniki:

  • 375 ml domowego mleka ryżowego
  • 1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka ciemnego kakao lub karobu w proszku
  • 2 łyżki syropu klonowego (można pominąć)
  • 1 łyżeczka masła klarowanego (można pominąć dla Wegan)

Przygotowanie:

  1. 250 ml mleka umieszczamy w rondelku wraz z porcją masła klarowanego i ekstraktem waniliowym, doprowadzamy do wrzenia, mieszamy
  2. W czasie gdy mleko się zagotowuje, w pozostałej ilości mleka rozpuszczamy kakao, dolewamy syrop roślinny, dokładnie mieszamy aby nie było grudek
  3. Przelewamy kakaowy roztwór do gotującego się mleka, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy chwilę (ok. 1-2 minuty) stale mieszając (domowe mleko ryżowe gęstnieje więc trzeba stale mieszać, ma konsystencję lekko zbliżoną do wodnistego kisielu)
  4. Podajemy ciepłe lub schłodzone
Wskazówki:
Ilość mleka można zwiększyć, zwiększając także ilość kakao czy karobu. Dosłodzić można na koniec także syropem roślinnym. Ilość substancji słodzącej należy dobrać do swoich kubków smakowych:)
Mama Alergika Gotuje

3 komentarze to "Domowe Mleko Czekoladowe (bezglutenowe, wegańskie)"

  • comment-avatar
    Daria 14 stycznia 2014 (20:11)

    Z karobem też jest świetne, a robiąc je kiedys przypadkiem wyszedł mi wspomniany przez Ciebie budyń:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 14 stycznia 2014 (20:16)

    Daria; U mnie najpierw powstał budyń:) w ślad za nim mleko czekoladowe. Fajnie bo nie trzeba niczego dodawać aby zgęstniał

  • comment-avatar
    Trzcinowisko 14 stycznia 2014 (22:06)

    pyszności:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.