Babka Piaskowa bez glutenu, bez cukru, wegańska

Z myślą o najnowszych ograniczeniach w diecie mojego Alergika wyczarowuję bezglutenowe dania. Jednym z nich jest właśnie Babka Piaskowa.

Ponieważ nie korzystałam dotychczas z gotowych mieszanek mąki bezglutenowej sama musiałam stworzyć odpowiednią dla siebie. Unikamy ziemniaków, więc mąka ziemniaczana tym razem odpadła. Zamiast niej zastosowałam tapiokę, którą zdecydowanie wolę i używam w kuchni znacznie częściej.

Babka jak sama nazwa wskazuje jest bardzo krucha, na drugi dzień kruszy się zdecydowanie bardziej. Proponuję więc cieszyć się nią zaraz po upieczeniu i podjadać z czymś co przełamie jej suchą konsystencję.

U nas została zjedzona z domowym dżemem z winogron:) Nie byłabym sobą gdybym na jednym bezglutenowym wypieku skończyła. Niebawem czeka was więcej smacznych bezglutenowych niespodzianek, czekajcie cierpliwie:)

Życzę Smacznego

Babka Piaskowa

(bez glutenu, bez cukru, wegańska)

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 30 minut

Składniki suche:

  •  150 g mąki kukurydzianej
  • 100 g tapioki (można użyć skrobię ziemniaczaną 80 g)
  • 100 g mąki jaglanej z uprażonej kaszy jaglanej
  • 1 płaska łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki karobu w proszku

 Składniki mokre:

  • 125 ml oleju roślinnego
  • 150 mleka jaglanego (temperatura pokojowa)
  • 100 ml świeżego soku pomarańczowego lub naturalnego jabłkowego
  • 100 ml syropu z Agawy
  • 4 łyżki wody do karobu
  • foremka o wymiarach zewnętrznych 24 cm x 10 cm

Przygotowanie:

  1. Na początku rozgrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
  2. Następnie mokre składniki mieszamy ze sobą (u mnie w kolejności: olej, mleko, syrop z Agawy, sok), bez wody!
  3. Kaszę jaglaną (100 g ) prażymy, a następnie mielimy na mąkę
  4. Przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i sodą, mieszamy (nie dodajemy tu karobu!)
  5. Następnie mokre składniki przelewamy do suchych i miksujemy do momentu połączenia się składników
  6. Potem smarujemy foremkę niewielką ilością oleju, oprószamy mąką lub kaszką kukurydzianą
  7. Gotowe ciasto, w ilości 2/3 przelewamy do foremki
  8. Do pozostałej 1/3 ciasta dodajemy karob i wodę, mieszamy
  9. Ciemne ciasto dodajemy łyżkami do białego, delikatnie mieszamy widelcem
  10. Foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut (przed wyciągnięciem ciasta sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto w środku jest suche, jeśli nie to zostawiamy w piekarniku na kolejne 5 minut i ponownie sprawdzamy)
  11. Upieczone ciasto, odstawiamy do przestudzenia na ok. 10 minut, następnie wyjmujemy z foremki, przekładamy na kratkę i studzimy

Wskazówki: Babka jest dość sucha, najlepiej smakuje od razu po przestudzeniu w towarzystwie dżemu domowego lub z polewą karobową.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

31 komentarzy to "Babka Piaskowa bez glutenu, bez cukru, wegańska"

  • comment-avatar
    My Slow Nice Life 15 kwietnia 2014 (16:46)

    Muszę wypróbować, bo jak na razie robię Wielkanoc wg zwykłych przepisów, tylko składniki podmieniam.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 23 sierpnia 2014 (14:50)

      Od podmieniania składników zaczynałam swoją zabawę z gotowaniem dla alergika. Teraz przyszedł czas na wymyślanki. Zachęcam:)

      • comment-avatar
        Antulek 17 grudnia 2014 (13:01)

        Chciałam zapytać czy mleko jaglane to to samo co napój jaglany i czy mogę go użyć w tym przepisie?

  • comment-avatar
    Ela Karpińska 25 kwietnia 2014 (19:18)

    Ja ostatnio robiłam babkę na mące żytniej. Trochę inna od klasycznej piaskowej, ale równie smaczna 🙂

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 23 sierpnia 2014 (14:49)

      Warto próbować z innymi zdrowszymi mąkami ale tutaj wyzwaniem był bezgluten

  • comment-avatar
    Guest 23 stycznia 2015 (13:49)

    C świeżego soku pomarańczowego lub naturalnego jabłkowego

  • comment-avatar
    Ania 23 stycznia 2015 (13:51)

    Czy zamiast świeżego soku pomarańczowego lub naturalnego jabłkowego można dodac wode?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 23 stycznia 2015 (15:15)

      To nie to samo, więc można spróbować wodę z 1 łyżką naturalnego octu jabłkowego czy ryżowego. Sama jestem ciekawa efektu:)

  • comment-avatar
    Marba 12 marca 2015 (13:56)

    Lena
    Pani Kasiu, a czy zamiast mleka jaglanego mogę dodać mleko sojowe??

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 12 marca 2015 (16:34)

      Tak, powinno być ok, może nawet bardziej mokra będzie:)

      • comment-avatar
        Karo Lina Fel 28 marca 2015 (12:59)

        a mleko migdałowe czy kokosowe?

        • comment-avatar
          Katarzyna Jankowska 28 marca 2015 (14:09)

          Oczywiście że można, moim zdaniem wyjdzie jeszcze lepsza te mleka są tłuste:)

          • comment-avatar
            Karo Lina Fel 28 marca 2015 (17:50)

            super:) A kiedy książki można się spodziewać?

          • comment-avatar
            Katarzyna Jankowska 7 kwietnia 2015 (17:59)

            23 kwietnia będzie już w sprzedaży:) Proszę śledzić blog i profil na FB będę informować na bieżąco.

  • comment-avatar
    Kasia 3 kwietnia 2015 (18:47)

    dzien dobry mam pytanie,jestem wlasnie w trakcie robienia tej babki I zastanawiam sie czy to ma byc LYZKA czy lyzeczka proszku do pieczenia? prosze o odp najszybciej jak to mozliwe, pozdrawiam serdecznie

  • comment-avatar
    Mama Marcela 4 sierpnia 2015 (18:51)

    Czym można zastąpić mąkę kukurydzianą? Nasz alergii niestety nie może. Pozdrawia.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 20 sierpnia 2015 (18:36)

      Najlepiej sprawdzi się mąka z ciecierzycy, ale każda bezglutenowa zachowuje się inaczej więc trzeba zobaczyć jaka wyjdzie ostatecznie konsystencja babki. Sok można zastąpić wodą z 1 łyżką octu jabłkowego lub ryżowego. Syrop z agawy miodem lub innym roślinnym, zamiana na cukier może spowodować konieczność dodania większej ilości płynów. Każda zmiana w przepisach bezglutenowych sprawia, że powstaje nowe dzieło, czy udane to trzeba się przekonać w praktyce. Powodzenia!

  • comment-avatar
    Mama Marcela 4 sierpnia 2015 (18:54)

    I jeszcze proszę o podpowiedź co zamiast syropu z agawy i soku

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 23 września 2015 (07:25)

      Takie zmiany tworzą już nową babkę, nie mam pojęcia jaka by wyszła gdyby wszystkie składniki pozamieniać. Jeśli wyeliminujemy syrop wypadałoby dodać cukier, jeśli to nie jest możliwe, trzeba dodać jakiś mus owocowy. Zarówno sok, jak i syrop mają w tym cieście swoje działanie. Sok można spróbować zastąpić wodą z sokiem z cytryny lub 1 łyżką octu jabłkowego/ryżowego.

  • comment-avatar
    (Majkel) 17 września 2015 (22:21)

    A czy istnieje mozliwosc wykluczenia ze skladu oleju (ogolnie tluszczu) bo niestety przy kamicy z trzeba na nie uwazac. Dziekuje i pozdrawiam 🙂

  • comment-avatar
    Marta 28 lutego 2016 (21:11)

    Czy karobu ma byc az 2 łyżki, a nie łyżeczki? Robiłam to ciasto i górna część wyszła mi znacznie ciemniejsza niz u Pani na zdjęciu, a do tego był tam zakalec

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 29 lutego 2016 (08:39)

      Tak, ja dodaję 2 płaskie łyżki karobu w proszku. Można go zmniejszyć, on nie ma wpływu na zakalec, jedynie smak karobowy będzie słabszy i kolor jaśniejszy. Ja używam karob firmy Bakra ale testowałam inne i wiem, że mają zarówno mniej lub bardziej słodki smak oraz dają inny kolor. Może więc to kwestia jakości karobu.

      • comment-avatar
        Marta 29 lutego 2016 (11:55)

        Dziekuje za odpowiedz. Mam karob innej firmy, ale strawdza mi sie bardzo dobrze w innych Pani przepisach. Myślałam, że jest drobny błąd, wlasnie ze wzgledu na ten zakalec w ciemnej czesci, jasna czesc byla ok.. Zatem kolejnym razem zmniejsze jego ilość.

  • comment-avatar
    Joanna Tomanik 15 kwietnia 2017 (10:55)

    jakiej konsystencji powinno być ciasto? mnie wyszło zupełnie płynne.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 17 kwietnia 2017 (20:24)

      Ciasto powinno mieć płynną konsystencję. W przepisie widnieje opis że wlewamy je do formy.

  • comment-avatar
    Paulina 21 kwietnia 2020 (22:06)

    Witam. Niestety ciasto po upieczeniu rozpada się, kruszy się dosłownie jak piasek. Gdzie mogłam popełnić błąd? Użyłam skrobi ziemniaczanej zamiast maki z tapioki

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 26 kwietnia 2020 (16:39)

      To niestety jest piaskowe ciasto jak wskazuje nazwa. Warto na przyszłość dodać więcej mokrych składników, mąka mące nie jest równa, a każda zamiana składników może dać inny efekt. Obecnie dodałabym do tej babki chociaż 2 pełne łyżki puree z batatu lub dyni 🙂

  • comment-avatar
    Asia 20 marca 2021 (12:31)

    A jak zastapic cukier stevia w plynie. Syn.ma nietolerancje fruktozy i kompletnie nie wiem jak stosowac stevie w kroplach. W proszku nie wchodzi w gre bo zawiera slodziki

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 21 marca 2021 (20:12)

      Niestety nie stosowałam stevi w kroplach. 3 krople to 1 łyżeczka cukru. Mamy 100 ml syropu, więc przyjmijmy, że to ok. 75 g cukru, wówczas 45 kropli stevi w płynie mi wychodzi.
      Ponieważ syrop ma wpływ na konsystencję ciasta, trzeba zwrócić uwagę na to czy ciasto nie wychodzi za suche. Można dodać kleik z babki jajowatej (1 łyżeczka zmielonej łuski babki jajowatej + 1/3 szklanki ciepłej przegotowanej wody).

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.