Zupa krem z boczniaków

Przyjęło się, że grzyby są niezdrowe i bezwartościowe ale nie można tego powiedzieć o boczniakach. 

źródłem białka, witamin i soli mineralnych. Ich jakość zależy od tego na jakim podłożu rosną, ponieważ boczniak ma zdolność do wyciągania z podłoża metali ciężkich i innych szkodliwych substancji. Zwróćcie na to uwagę podczas zakupów.

Polecam kupować boczniaki ekologiczne, ze sprawdzonych hodowli. Koszt 200 g waha się w granicach 6-9 zł

Nie polecam grzybów małym dzieciom ale dla urozmaicenia diety pozostałych, a tym bardziej wegan, jak najbardziej.

Zupa krem z boczniaków choć swą barwą nie zachwyca, w smaku jest naprawdę bardzo dobra.

Na blogu znajduje się więcej przepisów z wykorzystaniem boczniaków.

Zapraszam i życzę Smacznego

Zupa krem z boczniaków

(wegańska, bezglutenowa, bez cukru)

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość: 4 porcje

Składniki:

  • 200 g boczniaków ostrygowatych
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 750 ml wywar warzywny lub woda
  • 150 g ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzycy odsączonej z zalewy
  • sok z cytryny do smaku
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • szczypta pieprzu białego
  • sól himalajska do smaku

dodatkowo:

  • usmażony boczniak do ustrojenia
  • śmietana roślinna bezglutenowa, świeży tymianek

Przygotowanie:

  1. Boczniaki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą (ale nie moczymy), kroimy na mniejsze kawałki
  2. W 2 l garnku z dodatkiem oleju szklimy drobno pokrojoną szalotkę i czosnek
  3. Dodajemy pokrojone grzyby, mieszamy, smażymy na małym ogniu przez ok. 5 minut (boczniaki puszczą dużo wody, nie trzeba martwić się, że się przypalą)
  4. Dolewamy wywar warzywny, dodajemy listki świeżego tymianku, oprószamy pieprzem, gotujemy przez 10 minut pod przykryciem
  5. Dodajemy ugotowaną ciecierzycę i ponownie gotujemy przez 10 minut
  6. Zupę blendujemy na krem, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, tymiankiem i solą
  7. Podajemy z usmażonymi boczniakami i śmietaną roślinną, zupę oprószamy świeżym tymiankiem

Fot. Katarzyna Jankowska