zupy 53 wyniki

Jesienna zupa MAG

Kalarepa, batat i brokuł to połączenie już znacie z mojej trzeciej książki "Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi". Mówię o Zielonej zupie MAG ze str. 79. Z dodatkiem większego kawałka batatu oraz kurkumy zupa nabiera lekko pomarańczowego odcienia. Podana z ugotowaną na sypko kaszą jaglaną stanowi pożywny, rozgrzewający posiłek, idealny na jesienne dni.

Dietetyczna zupa krem

W życiu szkolnego alergika często zdarzają się dni, gdy następuje zaostrzenie stanu skóry lub nieżyt przewodu pokarmowego. W sytuacjach kryzysowych dieta alergika jest jeszcze bardziej restrykcyjna i ograniczona. Dwuskładnikowa zupa krem jest lekkim daniem dietetycznym, które sprawdzi się właśnie w kryzysowych momentach.

Prosta zupa krem

Prosta zupa z dwóch głównych składników, którymi są: batat i cukinia. Doprawiona kurkumą, imbirem, solą himalajską i odrobiną soku z cytryny, podana z ugotowaną kaszą jaglaną. Dietetyczna, bezglutenowa, wegańska. Zupy nie muszą być gotowane na wywarach czy mięsie, zwykła woda wystarczy

Zupa krem z kalafiora i szparagów

Prosta zupa, jak wszystkie zupy krem, łatwo przyswajalna i bardzo smaczna. Na szparagi muszą uważać osoby reagujące na pyłki brzozy!

Zupa krem z młodej botwinki

Botwinką nazywamy młode liście i korzeń buraka ćwikłowego, ale także popularną zupę ugotowaną na bazie tychże liści. Moja zupa krem z młodej botwinki jest delikatna i lekko kwaśna. Z dodatkiem ugotowanej na sypko kaszy jaglanej stanowi pyszną propozycję obiadową.

Zupa pieczarkowa z dynią i makaronem ryżowym

Zupa pieczarkowa z dynią to alternatywa dla klasycznej zupy pieczarkowej z ziemniakami. Dodatek dyni nadaje jej wyjątkowy smak. Taką zupę pieczarkową możemy przygotować także w czasie Świąt Bożego Narodzenia.  Ciemny kolor nadały tej zupie brązowe, ekologiczne pieczarki. Jeśli takich nie posiadamy możemy dodać kilka suszonych borowików lub podgrzybków.   Zapraszam i życzę Smacznego ...

Zupa pomidorowa z kaszą jaglaną

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów jest bogata w witaminy, składniki mineralne i przeciwutleniacze. Wzmacnia odporność i poprawia stan skóry. Niestety pomidory często uczulają i wielu alergików nie może cieszyć się ich smakiem. Jeśli regularnie, a do tego intensywnie biegamy lub ćwiczymy, wprowadźmy do menu dania z pomidorami.

Gęsta zupa z soczewicy

Gęstą zupę z soczewicy przygotowałam kiedy za oknem jeszcze nie było zbyt ciepło. Zresztą dziś także pogoda nas nie rozpieszcza. Przepis przyda się zwłaszcza na okres jesienno-zimowy. Moim zdaniem taką kremową zupę możemy podawać częściej przemycając dużą porcję dobrze przyswajalnego białka. Ponieważ soczewica jest bogata w kwas foliowy i żelazo jest ona wskazana dla osób z anemią oraz dla kobiet w ciąży.   Pamiętajmy, że soczewica może reagować krzyżowo z soją, innymi strączkowymi oraz kokosem. Na blogu znajduje się więcej dań z soczewicą.   Zapraszam i życzę Smacznego

...

Żurek na zakwasie, bezglutenowy, wegański

Przez ostatnie dni Internet odmawiał współpracy z MAG i stąd opóźnienie z publikacją tego przepisu. Wykorzystując domowy bezglutenowy zakwas przygotowałam wegański żurek, który zachwycił moją rodzinę. Ugotowany na wywarze warzywno-borowikowym, z dodatkiem pieczonych ziemniaków czy batatów ma wyjątkowy smak.   Zamiast borowików możemy użyć inne suszone grzyby, albo z nich zrezygnować. Zapraszam na wyjątkowy żurek i życzę Smacznego ...

Tajska zupa Tom Yum Kung (nie dla alergika)

Zanim przystąpimy do przygotowania tajskiej zupy musimy zaopatrzyć się w niezbędne produkty. Bez nich zupa nie będzie miała swojego niesamowitego smaku. Przygotowałam tajską zupę taką jaką jadam w mojej ulubionej restauracji. Zastosowałam mleko kokosowe. Czytałam jednak że oryginalna zupa z krewetkami doprawiana jest mlekiem krowim. Sam proces wykonania tej zupy jest bardzo prosty. Potrzebne nam będą jednak typowe tajskie przyprawy: Kafir to suszone liście limonki. Dodają potrawom cytrynowo-limonkowego smaku i wspaniałego aromatu. Wyglądem przypominają liście laurowe, raczej nie da się ich niczym zastąpić. Coraz częściej ich używam dodając do zup, dań kuchni chińskiej czy indyjskiej. Galanga lub galangal to korzenna przypraw przypominająca świeży imbir, jednak nie ma jego właściwości rozgrzewających. W smaku ostrzejszy od imbiru o cytrusowo-żywiczym aromacie. Można zakupić także sproszkowany. Możemy go zastąpić używając świeży imbir i czarny pieprz. Trawa cytrynowa to łodygowa roślina o cytrynowym smaku i aromacie. Trzeba wiedzieć, że ma także działanie antyoksydacyjne i przeciwbakteryjne. Sprzedawana pojedynczo albo na tackach po kilka sztuk. Można ją mrozić i wyjmować w razie potrzeby. Papryczka chili – jej przedstawiać raczej nie muszę, kupimy w dowolnym sklepie, możemy użyć także wersję sproszkowaną lub suszoną. Zapraszam na zupę i życzę Smacznego ...