dzien-mamy 12 wyniki

Sernik jaglany najłatwiejszy

Najłatwiejszy sernik jaglany jaki dotychczas zrobiłam. Powstał podczas czarowania trochę innego dania, ale cóż tak to u mnie czasem bywa. Smaczny, lekkostrawny, bez pieczenia, pasujący zarówno na co dzień, jak i na Święta. To ciasto, które możemy jeść właściwie bezkarnie, także na śniadanie. Jeśli myślisz, że już nic nie wciśniesz, to może jednak skusisz się na serniczek.

Piszinger czyli wafle z masą kajmakową

Wafle przełożone masą kajmakową czyli popularny piszinger, były przysmakiem mojego dzieciństwa. Słodkie, bardzo słodkie. Masę kajmakową inaczej zwaną "krówkową" robiłam już wielokrotnie, zarówno w wersji z glutenem jak i bez. Masa powstaje z trzech składników mleka, cukru i odrobiny tłuszczu.

Ciasto z Jabłkami czyli najłatwiejsze ciasto w świecie w wersji dla alergika

Mój mąż poprosił mnie ostatnio o Najłatwiejsze Ciasto w Świecie. Na blogu jest na nie przepis z serii Nie dla Alergika. Zrobiłam tym razem wersję orkiszową i okrągłą. Ciasto jak zawsze wyszło bez zarzutu i szybko zniknęło. Kiedy zapytałam Mojego Alergika „Co zrobić dla Ciebie”? usłyszałam „Zrób takie jak dla tatusia”. Nie miałam czasu na eksperymenty więc zajrzałam do mojej blogowej bazy przepisów (ile ich tu jest! Prawie 500!) i postanowiłam trochę zamieszać w przepisie na Babkę z Żurawiną. Powstało bardzo smaczne Ciasto z Jabłkami, bardzo podobne z wyglądu do „tatusiowego ciasta”. Zanim wróciłam z treningu biegowego prawie zniknęło, pozostał jeden kawałek do zapakowania na drugi dzień do szkoły:)

Kruche karobowe babeczki

Babeczki możecie zrobić z dowolnego kruchego ciasta, ulubionego i sprawdzonego. Budyń należy ugotować na gęsto. Kto może i lubi niech użyje gotowy budyń ze sklepu i ugotuje go na zmniejszonej ilości mleka. Mus można przygotować z różnych owoców, lekko go zagęszczając skrobią kukurydzianą.

MAGfaello czyli inulinowe kule (bez cukru, wegańskie, bezglutenowe)

Kto nie miałby ochoty na tak często reklamowane słodkości, które wyrażają więcej niż tysiąc słów? Teraz można już sobie na nie pozwolić nawet przy ograniczeniach w diecie. Wystarczy skorzystać z mojego przepisu:)

Tarta wegańska z waniliowym kremem jaglanym i borówkami

Kolejna tarta z kremem jaglanym. Tym razem zrobiłam ją na mące pszennej i margarynie bezmlecznej-wegańskiej. Poprzednia tarta była kokosowa, a na kokos wiele osób jest uczulonych, więc stworzyłam wersję lekką, waniliową bez alergenów.

Tarta kokosowa z kremem jaglanym i malinami

Tarta kokosowa z kremem jaglanym jest wytworem mojego nocnego rozmyślania. Krem jaglany o smaku kokosowym zrobił furorę w mojej rodzinie. Proponuję zjeść to ciasto na ciepło.

Gofry amarantusowe

Odkąd mamy gofrownicę, codziennie słyszę prośbę o gofry. Wymyśliłam tym razem gofry amarantusowe i bardzo nam posmakowały. Zamiast cukru użyłam inulinę oraz ksylitol. Z inuliną dopiero zaczynam swoją przygodę i jestem pewna, że długo się nie rozstaniemy:)

Muffiny bananowo-orkiszowe z truskawkami i nasz udział w Pytaniu na Śniadanie

Dziś w programie gotowałam 3 dania: Pierwsze to były Muffiny właśnie takie jak w przepisie poniżej. Pomysłów na Muffiny mam mnóstwo każdego dnia, ale wybrałam do programu takie, które ładnie się zaprezentują i w których składzie można użyć różne owoce.

Serduszka kokosowo orkiszowe

Takie kruche, słodko pachnące ciasteczka wymyśliłam sobie w chwili zachcianki na coś kokosowego:).Serduszkowe ciasteczka sprawdzą się także na inne okazje, na przykład jako prezent walentynkowy:)