dania-podstawowe 67 wyniki

Jak zrobić polewę karobową

Przepis na polewę karobową znajduje się w mojej książce "Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje" ale doczekał się także oddzielnego wpisu na blogu. Polewę na badzie karobu w proszku możemy wykorzystać do ciast, tortów, naleśników, deserów, placuszków, pączków i do czego dusza zapragnie.

Sos tahini

Kilka prostych składników i mamy sos, który warto wykorzystać do warzywnych dań. Świetnie się sprawdza jako dip (w bardziej gęstej postaci) do surowych warzyw. Takim sosem możemy polać różne zielone sałaty oraz pieczone warzywa. Tym razem wykorzystałam go do pieczonych batatów. Sezam bardzo często i silnie uczula! Powinni na niego uważać zwłaszcza osoby z alergią na orzechy i kiwi.

Krem sezamowy z karobem

Taki krem to obfitość białka, wapnia i magnezu. Dodam jeszcze, że krem sezamowy z karobem to po prostu kremowa chałwa, po którą warto sięgnąć zawsze wtedy, gdy przez myśl przemknie "zjadłabym/zjadłbym coś słodkiego". W tym kremie nie ma cukru, a jest on bardzo słodki, zadowoli więc niejednego łasucha. Wyjadanie kremowej chałwy z miseczki spodoba się także najmłodszym.

Frużelina wiśniowa

Zimową porą gdy nie mamy dużego wyboru owoców możemy posiłkować się tymi, które zachomikowaliśmy latem w zamrażarce. U nas codziennie goszczą w daniach alergika. Wyjmuję nieduże porcje jagód, borówek, żurawiny, malin czy truskawek i szykuję z nich koktajle, galaretki czy kisiel. Dziś zapraszam na szybkie rozwiązanie problemów pt. "Co podać dziecku zimą na deser" lub " Z czym podać codzienną owsiankę czy jaglankę". Ich rozwiązaniem jest frużelina wiśniowa. Jestem przekonana, że pomysł się wam bardzo spodoba, Zapraszam i życzę Smacznego ...

Płaski chleb życia bezglutenowy, wegański, bez cukru

Wyczarowałam ostatnio przepyszny chrupiący chlebek z samych nasion i ziaren. Przepis pojawi się w mojej trzeciej książce już niebawem! Ten chrupiący chlebek jest tak pyszny, że powstała inna wersja podobnego pieczywa. Zmodyfikowałam znany już "chleb, który odmienia życie" i oto płaski chleb życia, którym od 3 dni się zachwycam. Ten chlebek wspaniale zastępuje zwykłe pieczywo. Kromeczki są miękkie, przechowywane w papierowej torebce, zachowują świeżość przez kilka dni.   Zapraszam do wypróbowania przepisu i pozostawienia komentarzy pod wpisem. Jestem ciekawa, jaka wersja tego pieczywa powstanie w twoim domu. Smacznego ...

Hummus z suszonymi pomidorami

Pasty na bazie ciecierzycy można przygotowywać w różnych wersjach. Uwielbiam wszelkie hummusy a okazuje się, że mój alergik sezam toleruje. Hummus z suszonymi pomidorami ma wyrazisty smak, który w zależności od ilości użytych warzyw, może być mniej lub bardziej ostry.   Na blogu znajduje się więcej przepisów na różne pasty, hummusy i smarowidła dobre na kanapkę.    Zapraszam i życzę Smacznego ...

Zupa pieczarkowa z dynią i makaronem ryżowym

Zupa pieczarkowa z dynią to alternatywa dla klasycznej zupy pieczarkowej z ziemniakami. Dodatek dyni nadaje jej wyjątkowy smak. Taką zupę pieczarkową możemy przygotować także w czasie Świąt Bożego Narodzenia.  Ciemny kolor nadały tej zupie brązowe, ekologiczne pieczarki. Jeśli takich nie posiadamy możemy dodać kilka suszonych borowików lub podgrzybków.   Zapraszam i życzę Smacznego ...

Targi Dni Alergii z MAG i Bakra oraz Ulubiona kawa MAG

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej już za tydzień w Warszawie na Stadionie PGE Narodowym! Weekend 21-22.11.2015 warto spędzić z nami podczas tej imprezy.   W ubiegłym roku targi Dni Alergii odbyły się po raz pierwszy. Cieszyły się ogromnym zainteresowaniem zarówno ze strony wystawców, jak i odwiedzających. Kilka tysięcy przybyłych osób miało okazję spotkać się z ekspertami, konsultować ze specjalistami, zrobić zakupy w atrakcyjnych cenach oraz wziąć udział w degustacjach i warsztatach kulinarnych. Jak było w zeszłym roku? Oto relacja z Targów Dni Alergii 2014!   W tym roku MAG ze swoją magiczną i zdrową kuchnią także zagości na tej imprezie. Zaczynamy w sobotę 21 listopada o godzinie 11:30! Będzie deserowo z karmelowowo-czekoladowym smakiem. Przygotujemy lekkostrawne, wegańskie i bezglutenowe dania pachnące karobem, który dostarczy nam firma Bakra. Bakra to dystrybutor karobu, firma z którą współpracuję prawie od początku działalności bloga. Print W dniu, w którym odkryłam karob, nasze kulinarne życie nabrało karmelowo-czekoladowego smaku. Na blogu znajdziecie kilkadziesiąt potraw z wykorzystaniem tego zdrowego zamiennika kakao. W moich książkach z serii Mama Alergika Gotuje znajdują się kolejne smakowite potrawy z karobem. Jest w czym wybierać. Zapewniam, że warto do swojej diety wprowadzić karob. Poczytajcie o jego właściwościach!

Książki z serii Mama Alergika Gotuje

W niedzielę 22 listopada drugi dzień targów Dni Alergii i drugie warsztatowe spotkanie z MAG. Zaczynamy o godzinie 14:30! Zapraszam więc na dania obiadow-kolacyjne. Pokażę jak sprawić, żeby wegańskie i bezglutenowe placuszki były chrupiące i puszyste. Do przygotowania domowego hummusu wykorzystam produkt firmy Bakra, pastę tahini.   Jeśli chcesz poznać więcej szczegółów koniecznie przyjdź na targi Dni Alergii i odwiedź warsztaty MAG. Zapraszam także na stoisko A7 gdzie w promocyjnej cenie będzie można zakupić moje książki „Mama Alergika Gotuje Tradycyjnie” oraz „Mama Alergika Gotuje Na Wyjątkowe Okazje”. Spędzę cały weekend na targach, będzie więc wiele okazji do rozmów, rozdawania autografów oraz spotkań.   Alergik2-148x210 W najbliższy poniedziałek otrzymam listę osób zapisanych na warsztaty. Zapisy ruszyły w środę  na stronie organizatora targów. Zgłosiło się wiele osób, ale tylko 10 pierwszych ma szansę aktywnie uczestniczyć i gotować razem z MAG. Czekają na was prezenty od sponsorów! Ponieważ naprzeciwko stoisk do gotowania znajduje się strefa wykładów będzie można bez problemów podglądać co robimy i degustować przygotowane potrawy. Zapewniam że oprócz gotowania będzie też czas na rozmowę i porady.   A teraz czas na codzienną chwilę relaksu. Zakładam, że każdy ma taki moment w ciągu dnia gdy zatrzymuje się na kilka minut, sam ze sobą. Jeśli żyjecie zabiegani, trzeba to zmienić!   Kiedy ja czuję, że za bardzo pędzę zadaję sobie pytania: „ A dokąd ty się tak spieszysz? Po co tak biegniesz? I wtedy zwalniam, bo wolę cieszyć się chwilą, która jest, niż pędzić do tej, która i tak nieuchronnie nadejdzie.   Zapraszam na moją ulubioną kawę z cykorii z dodatkiem melasy z chleba świętojańskiego. Moja wersja luksusowa tego napoju zawiera dodatek klasycznego likieru, o nazwie Baileys. Taką polecam dorosłym i niealergicznym czytelnikom bloga! Zapraszam i życzę Smacznego ...

Koktajl bananowy na godzinę przed bieganiem

Odkąd regularnie biegam interesuję się także dietą właściwą dla biegacza. Banany to owoce, które najczęściej można spotkać w punktach odżywiania podczas wielu imprez biegowych. Na stronach poświęconych bieganiu znajdziecie wiele ciekawych informacji na ich temat. Polecam zaglądać do www.runners-world.pl oraz www. treningbiegacza.pl Koktajle z dodatkiem bananów to moja codzienność. Różne ich wersje powstają każdego dnia. Serwuję je sobie i rodzinie. Mój alergik otrzymuje je na dobry początek dnia, w połączeniu z bezglutenowymi płatkami owsianymi. Co takiego zawierają banany i dlaczego są ważne dla biegaczy? Każdy chyba wie, że są bogate w potas (550 mg/1 owoc). Potas to mikroelement, który współpracując z sodem reguluje płyny i elektrolity w naszym organizmie. Jego ważnym zadaniem jest także ochrona układu krwionośnego, poprzez zachowanie odpowiedniego ciśnienia krwi. Zapobiega skurczom mięśni podczas wysiłku. Banany są bardzo ważne w diecie biegacza również z uwagi na zawartość węglowodanów. Zjedzenie banana gwarantuje stały wzrost poziomu glukozy we krwi. Natomiast witamina C zawarta w bananie (ok. 15% dziennego zapotrzebowania) wpływa pozytywnie na naszą odporność, co jest ważne zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Pamiętajmy także, że witamina C potrzebna jest do wchłaniania innych niezbędnych nam składników pokarmowych, a zwłaszcza żelaza. Banan to także źródło manganu, pierwiastka ważnego w procesie tworzenia kości oraz żelaza, wapnia i fosforu. Zapraszam na koktajl bananowy! ...

Bób z patelni

Bób przyprawiony ziołami, podany na ciepło, wyłożony na talerz prosto z patelni, może stanowić już samodzielne danie obiadowo-kolacyjne.

Zamówienia złożone po godz. 12:00 dnia 20.01.2017 będę realizowane najwcześniej dnia 31.01.2017 z uwagi na urlop zimowy w Sklepie MAG. Promocja trwa, złóż zamówienie i kupuj w promocyjnych cenach!