Słoneczny koktajl chia

To już stały element dnia. Zaraz po spożyciu probiotyku wypijamy poranny koktajl. W zależności od tego co mam pod ręką i jaki mamy plan dnia przygotowuję różne mieszanki.

Zazwyczaj po śniadaniu mój alergik wychodzi do szkoły a ja na bieganie. Poranny koktajl musi być więc pożywny i dodawać nam energii.

Dzisiejszy dzień sam wyprosił żółty jak słońce, śniadaniowy napój. Dołączyły do niego ulubione gofry Alergika.

Przepis na orkiszowe, chrupiące gofry znajduje się w książce „Mama Alergika Gotuje Tradycyjnie”.

Zapraszam na słoneczny koktajl chia i życzę Smacznego

Słoneczny koktajl chia

(wegański, bezglutenowy, bez cukru)

 

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • 1 łyżka nasion chia
  • 150 ml gorącej przegotowanej wody
  • 1 pomarańcza bez pestek
  • 1 banan
  • 250 ml mleka z konopi lub jaglanego

Przygotowanie:

  1. Nasiona chia umieszczamy w dzbanku blendera kielichowego, zalewamy gorącą wodą, odstawiamy do napęcznienia
  2. Dodajemy obraną ze skórki, całą pomarańczę i obranego ze skórki banana
  3. Dolewamy mleko roślinne, wszystkie składniki miksujemy na gładki płyn
  4. Koktajl rozlewamy do słoików i podajemy do picia

Fot. Katarzyna Jankowska