Sernik jaglany najłatwiejszy

Najłatwiejszy sernik jaglany jaki dotychczas zrobiłam. 

Powstał podczas czarowania trochę innego dania, ale cóż tak to u mnie często bywa.

Smaczny, lekkostrawny, bez pieczenia, pasujący zarówno na co dzień, jak i na Święta.

To ciasto, które możemy jeść właściwie bezkarnie, także na śniadanie.

Jeśli myślisz, że już nic nie wciśniesz, to może jednak skusisz się na serniczek?!

 

Zapraszam i życzę Smacznego

Sernik jaglany najłatwiejszy

(bezglutenowy, wegański, bez cukru, bez pieczenia)

 

Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie

Ilość: 1 szt. wielkość 20×20 cm wysoki na 3 cm

Składniki:

  • 200 g suchej kaszy jaglanej
  • 800 ml mleka jaglanego lub ryżowego 
  • 1 łyżka pasty waniliowej
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego nie dla wegan
  • 2 łyżeczki agar agar w proszku
  • 50 g rodzynków niesiarkowanych
  • 50 g morwy białej suszonej
  • 2-3 łyżki soku z cytryny (można pominąć)

dodatkowo:

Przygotowanie:

  1. Kaszę prażymy na małym ogniu, na suchej patelni, mielemy prawie na mąkę
  2. Pół llitra mleka gotujemy na średnim ogniu z dodatkiem wanilii i oleju
  3. Gdy mleko zacznie wrzeć dodajemy rodzynki i morwę, gotujemy razem przez krótką chwilę
  4. W pozostałej porcji zimnego mleka rozprowadzamy zmieloną kaszę i agar, dokładnie mieszamy, zmniejszamy ogień
  5. Roztwór wlewamy do gotującego się mleka cały czas energicznie mieszając, gotujemy do momentu zgęstnienia kaszy przez około 2 minuty, odstawiamy z palnika, dodajemy sok z cytryny, ponownie mieszamy (można w tym momencie dosłodzić do smaku syropem klonowym)
  6. Formę do ciasta smarujemy olejem, wykładamy ugotowaną kaszę, równomiernie ją rozprowadzamy i wygładzamy powierzchnię
  7. Ciasto odstawiamy do schłodzenia najlepiej do lodówki (przykrywamy wierzch np. folią aluminiową)
  8. Wegańską, bezmleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej: w niedużym garnku gotujemy wodę, na garnek nakładamy metalową miseczkę, do której wkładamy kawałki czekolady, po chwili czekolada się rozpuści
  9. Ciepłą czekoladę wylewamy na schłodzony wierzch sernika, rozprowadzamy ją równomiernie i odstawiamy ciasto ponownie do schłodzenia na 1h
  10. Sernik kroimy na kawałki, podajemy schłodzony

Wskazówki:

Zamiast morwy możemy użyć większej ilości rodzynek.

Zamiast czekolady, która zawiera kakao, możemy przygotować polewę karobową.

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

  • Iza

    Witam, gdzie można kupić pastę waniliową?

  • Magdalena

    Mogę czymś zamienić / pominąć pastę waniliową? To coś do zapachu / smaku? 🙂