Placki ziemniaczane z batatem

Dziś połączyłam ze sobą słodkie ziemniaki z tradycyjnymi. Usmażyłam pomarańczowe i lekko słodkie w smaku placuszki bez dodatku jajek, w wersji bezglutenowej. Podałam je z dodatkiem śmietany roślinnej i oprószone szczypiorkiem.

Mój Alergik smażonych placków nie lubi, więc ucztę miała reszta rodziny. 

Takie placki ziemniaczane z batatem przygotujecie w 20 minut.

Ziemniaki można zetrzeć tradycyjnie lub na mniejszych oczkach tarki, zachowają wówczas strukturę delikatnych paseczków.

Zapraszam i życzę Smacznego

Placki ziemniaczane z batatem

(wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość: 12 szt.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków 
  • 200 g batatu
  • ½ białej cebuli
  • 2 pełne łyżki mąki kukurydzianej bio lub z ciecierzycy
  • 1 łyżka mąki z tapioki
  • sól himalajska różowa drobna 
  • świeżo zmielony pieprz biały
  • olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i batat myjemy, obieramy, ścieramy na drobnych oczkach tarki razem z cebulą (można zetrzeć składniki przy użyciu robota kuchennego) 
  2. Dodajemy mąkę i skrobię, dokładnie mieszamy
  3. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
  4. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy olej, nakładamy porcje masy ziemniaczanej
  5. Placki smażymy na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor
  6. Podajemy gorące, najlepiej prosto z patelni, oprószone szczypiorkiem z dodatkiem śmietany roślinnej

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska