Pieczone ziemniaczki nadziewane

Pieczone ziemniaczki to proste danie, które dzięki farszowi nabiera niebanalnego smaku.

Przygotowałam farsz pieczarkowy z wegańskim żółtym serem oraz farsz wzbogacony kiełbaską chorizzo. Chorrizo nadała daniu ostrości w smaku.

Wypełnienie ziemniaków możemy przygotować dowolne np. z cukinii czy szpinaku.

Takie pieczone ziemniaczki można podać jako samodzielną przekąskę lub jako danie obiadowo-kolacyjne.

Zapraszam i życzę Smacznego

Pieczone ziemniaczki nadziewane

(bezglutenowe, bez cukru, opcjonalnie wegańskie)

Czas przygotowania: 45-60 minut

Ilość: 6 szt.

Składniki:

  • 6 większych ziemniaków
  • 4 średnie twarde pieczarki
  • 1 mała cebula biała
  • sól himalajska różowa drobna
  • suszony tymianek
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 100-150 g sera wegańskiego typ. mozzarella u mnie firmy violife
  • 1 kiełbaska chorizzo (można pominąć)

na sos:

  • 100 ml śmietany owsianej bardzo schłodzonej 
  • 1 mały ząbek czosnku
  • szczypta soli himalajskiej różowej
  • kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 200°C w opcji z termoobiegiem
  2. Ziemniaki dokładnie szorujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, smarujemy olejem, posypujemy solą, zawijamy w papier do pieczenia a potem w folię aluminiową (możemy pominąć folię i papier i upiec ziemniaki w żaroodpornym naczyniu posmarowanym olejem), układamy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut
  3. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w drobną kosteczkę (odcięłam nóżki)
  4. Cebulę drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy drobno pokrojone pieczarki i smażymy do momentu aż powstały płyn wyparuje, solimy do smaku, oprószamy suszonym tymiankiem, mieszamy, odstawiamy z palnika
  5. Dodajemy połowę startego żółtego sera wegańskiego, mieszamy
  6. Kiełbaskę chorizzo kroimy w kosteczkę
  7. Prawie upieczone ziemniaki wyjmujemy z piekarnika, ostrożnie odwijamy papier i folię, przekrawamy ziemniaki wzdłuż na pół (kroimy do połowy ich głębokości), lekko je rozszerzamy
  8. W środek ziemniaka wkładamy 2 łyżeczki farszu i drobno pokrojoną kiełbaskę chorizzo, oprószamy startym serem wegańskim, zawijamy ponownie
  9. Wkładamy do piekarnika na 5-7 minut
  10. Wyjmujemy, odwijamy, podajemy gorące z sosem czosnkowym lub wegańskim masełkiem czosnkowym

Jak przygotować sos czosnkowy?

  1. Do schłodzonej śmietany dodajemy zgnieciony czosnek, sok z cytryny, szczyptę soli i mieszamy.

 

Fot.Katarzyna Jankowska

Fot.Katarzyna Jankowska

Zamówienia złożone po godz. 12:00 dnia 20.01.2017 będę realizowane najwcześniej dnia 31.01.2017 z uwagi na urlop zimowy w Sklepie MAG. Promocja trwa, złóż zamówienie i kupuj w promocyjnych cenach!