Placuszki orkiszowo-owsiane (wegańskie)

Kiedy biegam, zwłaszcza na bieżni muszę czymś zająć myśli. Wtedy właśnie zastanawiam się co by tu jeszcze w kuchni wyczarować. Ponieważ od 2 miesięcy przygotowuję się do startu w półmaratonie, musiałam także bardziej zainteresować się tym co jadają biegacze. A ponieważ gotując dla mojego Alergika, przestawiłam rodzinę na wiele potraw bez jajka czy mleka, tworzę tylko jedno danie dla wszystkich.
Dzisiejsze pancakes czyli placuszki amerykańskie zrobiłam na bazie mąki orkiszowej i płatków owsianych. Asekuracyjnie dodałam trochę więcej mąki niż płatków, ale Wam polecam zrobić je także w wersji pół na pół.
Placuszki podałam z musem jagodowo-bananowym, polane syropem z Agawy (lepszy byłby klonowy, ale właśnie się skończył). Jagody mają świetny wpływ na układ krwionośny i są źródłem przeciwutleniaczy usuwających nadmiar wolnych rodników. Banany zawierają dużo potasu i magnezu oraz regulują równowagę płynów w organizmie. Cynamon ma właściwości przeciwzapalne. Dużo błonnika dostarczają płatki owsiane a orkisz to samo zdrowie:)
Takie placuszki w wersji dietetycznej najlepiej smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu, ja usmażyłam je na odrobinie oleju.
Oczywiście nie wszyscy alergicy mogą pozwolić sobie na jagody czy banany, możecie użyć musu z dozwolonych owoców.
Polecam i życzę Smacznego
 

Placuszki orkiszowo-owsiane

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS SMAŻENIA: 10 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 7 szt (ok.10-12 cm krążki)
Składniki:
  • 200 ml mleka orkiszowego lub owsianego
  • 100 g mąki orkiszowej jasnej (typ 500)
  • 70 g płatków owsianych (u mnie górskie, drobne)
  • 2 łyżeczki naturalnego proszku do pieczenia (bez fosforanów)
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • olej do smażenia
  • syrop z Agawy lub klonowy
  • 100 g jagód i 1 banan na mus
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiewamy z solą, proszkiem do pieczenia i cynamonem, dodajemy płatki owsiane i mieszamy
  2. Dolewamy do suchych składników mleko i ekstrakt z wanilii, mieszamy całość przy użyciu miksera czy rózgi, tworząc dość gęste ciasto (bardziej gęste niż naleśnikowe)
  3. Nagrzewamy patelnię, wlewamy olej (około łyżki), nakładamy ciasto (krążki ok. 10 cm) i smażymy na średnim ogniu (u mnie 7 w kuchence elektrycznej) aż dolna powierzchnia placka się zetnie, a na jego górnej powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza
  4. Przewracamy placek na drugą stronę, możemy dodać jeszcze odrobinę oleju i smażymy do chwili aż ciasto się lekko zrumieni (trwa to bardzo krótko, uważajcie aby placuszków nie przypalić)
  5. Przed wylaniem kolejnej porcji ciasta, rozgrzewamy na patelni kolejną porcję oleju i czynność powtarzamy
  6. Gotowe pancakes wykładamy na talerz, polewamy je syropem klonowym i wcześniej przygotowanym musem owocowym
Przygotowanie musu:
  1. Jagody (u mnie jeszcze nie całkiem rozmrożone) i pocięty na plasterki banan umieszczamy w misce, blendujemy na gładki mus.

 

12 komentarzy to "Placuszki orkiszowo-owsiane (wegańskie)"

  • comment-avatar
    przecinkowa 28 lutego 2013 (19:42)

    Same dobroci 🙂 Mniam !

  • comment-avatar
    Mama Alergika 28 lutego 2013 (20:57)

    Przecinkowa; Dziękuję:) Niebawem inne wersje tych placuszków, zapraszam:)

  • comment-avatar
    Anonymous 27 kwietnia 2013 (19:01)

    Absolutnie pyszne! Cala rodzina sie zajadala 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 30 kwietnia 2013 (19:25)

    Anonimowy; Bardzo się cieszę:) Dziękuję za komentarz i poproszę o imię w przyszłości:)

  • comment-avatar
    Ola 28 lipca 2014 (22:04)

    wypróbowałam, rewelacja. szybko się je robi, na zimno są jeszcze lepsze niż na ciepło. jedyne co, to nie za dobrze mi się smażą, zwłaszcza na drugiej stronie, muszą nad tym popracować. 🙂

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 28 lipca 2014 (23:38)

      Druga strona z dodatkiem owoców, pewnie dlatego bo puszczają sok. Spróbuj bez owoców, powinno być ok. Dobra, żeliwna patelnia też ważna:)

  • comment-avatar
    Monika 23 stycznia 2022 (17:08)

    Mi nie wyszły. Pilnowałam proporcji ale przykleiły się do patelni.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 26 stycznia 2022 (18:41)

      Proszę zmienić patelnię jeśli tego rodzaju placki przywierają. Niestety placuszki “bez” potrzebują dobrej jakości sprzętu, jego rozgrzania. Możliwe także, że wyszło zbyt wilgotne ciasto. Jego konsystencję należy sprawdzać, bo wiele zależy od rodzaju użytych produktów.

  • comment-avatar
    Monika 31 stycznia 2022 (13:00)

    Smażyłam na patelni teflonowej. Czy lepsza będzie granitowa?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 6 lutego 2022 (19:03)

      Najważniejsze żeby powłoka nie była uszkodzona i odpowiednio rozgrzana. Obie są dobre.

  • comment-avatar
    Monika 31 stycznia 2022 (13:01)

    Czy są placuszki które można zrobić w gofrownicy?

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.