Paella z krewetkami

Owoce morzą zaliczają się do silnych alergenów dlatego danie to zaliczam do kategorii Nie dla Alergika

Ponieważ to smakowite danie odpowiednie dla biegaczy i osób na diecie bezglutenowej warto je od czasu do czasu przygotować.

Zapraszam i życzę Smacznego

Paella z krewetkami

(nie dla alergika, bezglutenowe)

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • 300 g ryżu do paelli 
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • szczypta szafranu
  • szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • ostra papryczka (można pominąć)
  • 100 ml białego wytrawnego wina (można pominąć dolewając wodę z sokiem z cytryny)
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego
  • 3 łyżki zielonego groszku (może być mrożony)
  • 250 g krewetek
  • świeży tymianek
  • sól himalajska różowa do smaku

Przygotowanie:

  1. Ryż dokładnie płuczemy pod zimną wodą
  2. Krewetki oczyszczamy z pancerzyków i jelit
  3. Na rozgrzanym oleju szklimy drobno pokrojone: cebulkę, czosnek i ostrą papryczkę
  4. Dodajemy wypłukany ryż, smażymy przez minutę aż się zeszkli, mieszamy
  5. Gorący bulion mieszamy z szafranem, wlewamy do ryżu, nie mieszamy i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia
  6. Kiedy bulion wchłonie się w ¾ części dolewamy wino (albo wodę z sokiem z cytryny)
  7. Dodajemy groszek oraz oczyszczone krewetki
  8. Paellę gotujemy na małym ogniu do całkowitego wchłonięcia się wywaru, doprawiamy solą
  9. Podajemy na ciepło, oprószoną świeżym tymiankiem

 

Fot. Katarzyna Jankowska