Koktajl z czerwonej kapusty

Koktajl z czerwonej kapusty to koktajl dla odważnych. Jest bogaty w antyoksydanty i witaminę C. 

Moim zdaniem odpowiedni po świątecznym nadmiernym jedzeniu:)

Dobra wiadomość dla alergików jest taka, że świeża kapusta czerwona rzadko uczula.

Reakcje alergiczne, najczęściej w postaci zmian skórnych, występują po zjedzeniu kapusty kiszonej, bogatej w histaminę.

 

Pamiętajmy, że kolorowe warzywa koniecznie należy włączać do diety!

Osoby uczulone na pyłki brzozy niestety nie powinny spożywać świeżych jabłek ani soku jabłkowego

Na blogu znajduje się więcej przepisów na przeróżne Koktajle.

Zapraszam i życzę Smacznego

Koktajl z czerwonej kapusty

(wegański, bezglutenowy, bez cukru)

Czas przygotowania: 5 minut

Ilość: ok. 400 ml

Składniki:

  • 100 g poszatkowanej czerwonej kapusty
  • 1 kwaśne jabłko bez skórki ok. 150 g np. szara reneta
  • 250 ml naturalnego soku jabłkowego lub wody niegazowanej
  • 1 łyżka rodzynków niesiarkowanych

Przygotowanie:

  1. Kapustę kroimy w mniejsze kawałki, jabłko obieramy ze skórki pozbawiamy gniazda nasiennego
  2. Składniki umieszczamy w blenderze
  3. Dolewamy sok i wsypujemy rodzynki, miksujemy
  4. Podajemy od razu

 

Koktajl ma lekko ostry smak. Można go rozrzedzić dodatkową wodą. Mój przypomina gęsty mus.

Bez rodzynków będzie odpowiednim daniem na diecie Dąbrowskiej.

Fot. Katarzyna Jankowska