Kakałko biegacza czyli domowa gorąca czekolada

Większość dnia spędzamy obecnie na świeżym, mroźnym powietrzu. Po południu zmęczeni aktywnością fizyczną (narty i bieganie) mamy ochotę na coś rozgrzewającego i smacznego.

Ponieważ tym razem nie zabrałam na nasze ferie zimowe ani karobu, ani kakao, musiałam czarować z tymi składnikami, które miałam pod ręką.

Tak powstało „kakałko biegacza” czyli gorąca, domowa czekolada.

Można ją wzbogacić o dodatek cynamonu lub ostrej papryki, ale ponieważ podawałam ją także mojemu alergikowi, bezpieczniejsza była wersja bez.

Zapraszam i życzę Smacznego

Kakałko biegacza, gorąca domowa czekolada

(wegańskie, bezglutenowe, zawiera kakao)

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość: 250 ml

Składniki:

  • 50 g ciemnej wegańskiej czekolady
  • 250 ml mleka jaglanego lub innego roślinnego bezglutenowego

Przygotowanie:

  1. Czekoladę w kostkach umieszczamy w miseczce, miseczkę nakładamy na nieduży garnek wypełniony do połowy gotującą się wodą, rozpuszczamy czekoladę w tzw. kąpieli wodnej
  2. Mleko podgrzewamy w niedużym rondelku przelewamy do kubka, rozpuszczoną czekoladę wlewamy łyżka za łyżką, robiąc na powierzchni mleka ładne wzorki (wzorkami chwalimy się przed rodziną lub wykorzystujemy do zrobienia zdjęć)
  3. Przy pomocy mątewki drewnianej łączymy mleko z rozpuszczoną czekoladą
  4. Podajemy gorący napój

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

  • Wspaniały pomysł, dzisiaj zrobiliśmy właśnie świeżą porcję mleczka kokosowego, to będzie kakałko 🙂