Jajko po benedyktyńsku na grzance (nie dla Alergika)

Ferie zimowe spędzamy na nartach w Austrii. Jak co rok wyjechaliśmy do Flachau gdzie moi panowie szusują, a ja biegam i pracuję nad książką:)

Na śniadanie dla mojego męża narciarza przygotowałam jajko po benedyktyńsku, którym zajadaliśmy się podczas wakacji na Dominikanie. Tam podane było z kawiorem:)

Postanowiłam odtworzyć to danie w domu już bez kawioru, za to z dodatkiem avocado. Jak je zrobić podpytałam hotelowego kucharza. Zastosowałam oczywiście zdrowsze składniki!

Takie śniadanie można przygotować ukochanej osobie w zbliżającym się Dniu Zakochanych. Robi się je bardzo szybko a jest efektowne, pożywne i smaczne.

Osoby na diecie bezglutenowej czy wegetarianie poczytajcie wskazówki pod przepisem.

Zapraszam i życzę Smacznego.

Jajko po benedyktyńsku na grzance

(nie dla Alergika)

Czas przygotowania: 10 minut

Ilość: 1 szt.

Składniki:

  • 1 jajko ekologiczne
  • 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej różowej drobnej
  • woda
  • grzanka z glutenem lub bez
  • ¼ dojrzałego avocado
  • plasterek szynki parmeńskiej (można pominąć lub dodać kawior)

Przygotowanie:

  1. W niedużym garnku zagotowujemy wodę ok. 15 cm wysokości garnka, dodajemy ocet i sól, mieszając wodę przy pomocy łyżki tworzymy wir
  2. Jajko w skorupce myjemy ciepłą wodą (następnie myjemy ręce mydłem), jajko wybijamy do miseczki tak aby zachowało swój kształt, wlewamy zdecydowanym ruchem w gotujący się wir
  3. Jajko gotujemy na średnim ogniu około minuty, aż białko się zetnie a środek pozostanie płynny
  4. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy jajko na talerz (nie przejmujemy się pływającymi niwielkimi ilościami białka, które się od jajka oderwie)
  5. Podobnie postępujemy z pozostałymi jajkami jeśli chcemy ich przygotować więcej
  6. W czasie gdy zagotowujemy wodę przygotowujemy grzankę (moja podgrzana w opiekaczu do tostówJ
  7. Na ciepłej grzance umieszczamy wydłubane łyżeczką lub widelcem avocado, układamy ugotowane jajko, nakładamy plasterek szynki i podajemy
  8. Proponuję jeść kanapkę przy użyciu noża i widelca, przekrojone jajko wypłynie na zewnątrz

Wskazówki:

Jajko można wbijać do gotującego się wiru bezpośrednio.

Warto przygotować więcej grzanek.

Takie jajko wspaniale smakuje także z dodatkiem kawioru.

Do wody można dodać każdy rodzaj octu, im silniejszy tym dodajemy go mniej.

Osoby na diecie bezglutenowej mogą zastosować sprawdzone pieczywo bezglutenowe.

Można także zrezygnować z szynki parmeńskiej.

Na kanapce dla mojego alergika zamiast jajka pojawił się plasterek bezmlecznego sera mozzarella.

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska