Inulina – MAGiczny Produkt

Inulina 

Naturalnie występuje w ponad 36 tysiącach roślin, w tym w niektórych spożywanych powszechnie przez człowieka np. pszenicy, czosnku, cebuli, porze, bananach, topinamburze, cykorii. 
Ze względu na pozytywny wpływ inuliny na stan zdrowia i zmniejszanie ryzyka wielu chorób przez korzystne działanie na procesy fizjologiczne i biochemiczne, uważana jest za składnik funkcjonalny. 
Cechuje ją delikatny słodki smak. Posiada własności teksturotwórcze, a co za tym idzie może być stosowana jako substytut tłuszczu w wielu produktach.
  • Jest naturalnym prebiotykiem, czyli stymuluje wzrost pożytecznych bakterii jelitowych, jak Lactobaccillus czy Bifidobacterium, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Inulina po spożyciu, w stanie niezmienionym dociera do jelita grubego gdzie jest łatwodostępna dla mikroflory bakteryjnej. W odróżnieniu od większości węglowodanów nie zostaje ona zatem rozłożona do cukrów prostych oraz wchłonięta
  • Jest niskokaloryczna – 1 g ma ok. 1,5 kcal. Zastąpienie nią części tłuszczu i/lub węglowodanów powoduje także zmniejszenie kaloryczności potraw/produktów 
  • Nie podwyższa stężenia glukozy we krwi, ma niski indeks glikemiczny, co sprawia, że jest bardzo przydatna dla diabetyków
  • Jako rozpuszczalny błonnik posiada zdolność do obniżania poziomu glukozy i poziomu cholesterolu we krwi, a także zdolność do zwiększania biodostępności składników mineralnych
  • Wspomaga układ odpornościowy
  • Nie stanowi pożywki dla bakterii Streptococcus mutans, nie powoduje zatem powstawania płytki nazębnej a co za tym idzie próchnicy
  • Zmniejsza skłonność do zaparć nie uzależniając i “rozleniwiając” jelit
  • Zmniejsza ryzyko nowotworów jelita grubego
  • Zwiększa wchłanianie składników odżywczych, m.in. wapnia dzięki czemu ma istotne znaczenie w zapobieganiu zagrożeniem osteoporozą
  • Obniża ryzyko miażdżycy przez zmniejszenie syntezy trójglicerydów i kwasów tłuszczowych w wątrobie i ich stężenie w surowicy krwi
  • Reguluje metabolizm węglowodanów i lipidów oraz zmniejszaja stężenie glukozy we krwi
  • Wpływa korzystnie nie tylko na wchłanianie składników mineralnych takich jak wapń i magnez a także na mineralizację i gęstość kości
  • Może hamować łaknienie, zwiększać odczuwanie sytości i tym samym wpływać na zmniejszenie ilości przyjmowanych pokarmów
  • Dzienna dawka inuliny nie powinna przekroczyć 20 g u dorosłego człowieka
Wykorzystanie:
  • W gotowych produktach spożywczych, najczęściej używana jest jako zamiennik dla tłuszczu w celu obniżenia wartości kalorycznych
  • Występuje jako dodatek do deserów mlecznych, jogurtów, serów, wypieków, czekolady, lodów i sosów a także suplementów diety. Jej dodatek polepsza konsystencję tych produktów i daje odczucie spożywania pokarmu tłustego i kremowego.
  • W przemyśle ciastkarskim używana także jako zamiennik cukru
  • Jest także dobrym stabilizatorem emulsji (na przykład majonezów i innych sosów) oraz piany białkowej.
  • Stosowana jest również jako błonnik pokarmowy w preparatach wspomagających redukcję masy ciała
  1. Do koktajli zamiast cukru
  2. Do gofrów, muffinek przy redukcji ilości tłuszczu i cukru, oraz jako polepszacz struktury ciasta
  3. Jako deser/magfaello naturalny prebiotyk
  4. Stabilizator sosów, majonezów
 

1 Reply to "Inulina - MAGiczny Produkt"

  • comment-avatar
    speranza 18 grudnia 2014 (11:24)

    Z jakiej firmy kupić inulinę, żeby była bez dodatków alergenów (spotkałam na razie bio planet- lista alergenów dla nas zbyt długa

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.