Hummus z rukolą

Tradycyjny humus zawiera pastę sezamową (tahini). Jest ona doskonałym źródłem wapnia, niestety sezam bardzo często uczula. Przygotowałam więc hummus bez dodatku tahini. Wzbogaciłam go świeżą ekologiczną rukolą.

Taki hummus można podawać na kanapkę, do świeżych warzyw oraz jako smarowidło na tortille.

Alergicy muszą pamiętać, że ciecierzyca należąca do strączkowych może wywołać krzyżowe reakcje alergiczne zwłaszcza przy uczuleniu na soję.

Zapraszam i życzę Smacznego

Hummus z rukolą

(bezglutenowy, wegański, bez cukru, bez sezamu)

Czas przygotowania: 10 minut

Ilość: ok. 400 g

Składniki:

  • 240 g ciecierzycy z zalewy 
  • 100 ml wody po ciecierzycy lub zwykła przegotowana woda
  • 1 ząbek czosnku (można pominąć)
  • 2 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny (można pominąć)
  • sól himalajska różowa drobna
  • 50 g świeżej rukoli

Przygotowanie:

  1. W blenderze umieszczamy ciecierzycę, drobno posiekany ząbek czosnku, wodę po ciecierzycy, olej i sok z cytryny
  2. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy (jeśli pasta wydaje się za gęsta dodajemy kolejną porcję zimnej wody)
  3. Całość doprawiamy do smaku solą (można dodać pieprz biały)
  4. Hummus polewamy dodatkową oliwą

Fot. Katarzyna Jankowska