Domowa pizza orkiszowa

Domowa pizza orkiszowa z salami i żółtym wegańskim serem pojawia się w naszym domu średnio 3 razy w miesiącu. Gdyby mój syn mógł, odżywiałby się zapewne głównie pizzą:)

Składniki jakie nałożymy na wierzch pizzy dla każdego alergika trzeba dobierać indywidualnie.

Przygotowując pizzę z dodatkiem szynki czy salami należy zwrócić uwagę na jakość tych składników. Ja kupuję wyłącznie salami ekologiczne typ Milano. Wiele odmian popularnie dostępnej salami zawiera zarówno mleko, jak i gluten!

Najbardziej uczulającym składnikiem w takiej pizzy są pomidory. Mogą wywołać reakcje alergiczne u osób uczulonych na pyłki traw oraz lateks.

Jeśli używacie większych pomidorów, przed użyciem warto je sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Spotkałam się z opinią, że najwięcej alergenów znajduje się w bardzo czerwonych pomidorach właśnie zaraz pod skórką.

Bazując na ekologicznych produktach mam pewność, że jeśli coś uczula mojego syna, nie są to barwniki, pestycydy czy konserwanty.

Polecam Wam także domową Pizzę gryczaną bez drożdży, Pizzę bezglutenową wegetariańską czy Pizzę z samopszy ze szparagami.

Zapraszam i życzę Smacznego

Domowa pizza orkiszowa

(bez mleka, bez jajek)

Czas przygotowania: 80 minut

Czas pieczenia: 15 minut

Ilość: 4 porcje

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki orkiszowej typ 600
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego lub cukru kokosowego
  • ok. 200 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1/3 łyżeczki soli himalajskiej

Składniki na wierzch:

  • 5 pieczarek
  • ½ papryki czerwonej słodkiej
  • 5 oliwek zielonych
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki kukurydzy z zalewy
  • 30 g salami Milano bio
  • tymianek suszony
  • ok. 50 g sera wegańskiego bio typ mozzarella
  • domowy sos pomidorowy do pizzy lub ketchup
  • 2 łyżki oleju do smażenia pieczarek

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozkruszamy, posypujemy cukrem, zalewamy 50 ml ciepłej wody, mieszamy drewnianą łyżką, aby się rozpuściły, dodajemy 2 łyżki przesianej mąki, mieszamy całość uzyskując konsystencję gęstej śmietany, rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut
  2. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy przesianą mąkę, sól oraz olej roślinny
  3. Stopniowo wlewamy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto
  4. Jeśli ciasto się klei, dosypujemy więcej mąki lub dolewamy dodatkową łyżkę oleju, wyrabiamy dalej. Jeśli ciasto jest zbyt twarde dolewamy 1-2 łyżki ciepłej wody, ciasto powinno odstawać od ręki i być elastyczne
  5. Gotowe ciasto smarujemy olejem, umieszczamy w natłuszczonej misce, miskę owijamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia w bezwietrzne, ciepłe miejsce (ciasto ma podwoić swoją objętość)
  6. Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni z dodatkiem 2 łyżek oleju roślinnego
  7. Pomidorki myjemy przekrawamy na pół lub na plasterki
  8. Kukurydzę odcedzamy z zalewy
  9. Paprykę myjemy, kroimy w kółka
  10. Oliwki kroimy w krążki lub przekrawamy na pół
  11. Nagrzewamy piekarnik do 200°C (w opcji z termoobiegiem)
  12. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem
  13. Wyrośnięte ciasto wykładamy na papier i formujemy w prostokąt o wymiarach blaszki (u nas 36 cm x 32 cm)
  14. Wierzch ciasta smarujemy sosem pomidorowym, nakładamy plasterki salami oraz pieczarki, ścieramy połowę sera wegańskiego, układamy pozostałe warzywa, oprószamy ziołami i posypujemy pozostałym żółtym wegańskim serem
  15. Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 15 minut 
  16. Upieczoną pizzę na krótką chwilę odstawiamy do przestygnięcia, kroimy, podajemy na ciepło z dodatkiem np. świeżej rukoli

Wskazówki

Zioła i przyprawy w diecie alergika należy stosować ostrożnie.

Pizzę można odgrzewać, najlepiej owiniętą papierem do pieczenia w rozgrzewającym się piekarniku do 150°C.

Ser wegański najlepiej zetrzeć pomiędzy składnikami, wówczas się roztopi. Starty na wierzch pizzy wysusza się.

 

Fot. Katarzyna Jankowska

przed upieczeniem

Fot. Katarzyna Jankowska