Ciasteczka jesienne, dyniowe (bezglutenowe, wegańskie, bez cukru)

Podczas targów Dni Alergii, w czasie warsztatów poświęconych podwieczorkowi alergika, przygotowaliśmy ciasteczka jesienne, dyniowe, bez cukru. Przepis na te ciasteczka znalazł się na ulotce reklamującej moją pierwszą książkę, więc jest już właściwie dostępny:) Nie każdy mógł być na targach i ulotkę zdobyć.

Moja książka “Mama alergika gotuje. Tradycyjnie” już za kilka dni będzie dostępna w tradycyjnej sprzedaży. Niesamowite uczucie, gdy pomyślę, że wejdę do Empiku, a tam moje dzieło:)

Chyba jeszcze nie do końca dociera do mnie jak wiele zrobiłam w tym roku. Mam nadzieję, że i wy docenicie moją pracę:)

Zamówienie jej w przedsprzedaży oznacza, że zostanie wysłana 2. grudnia czyli dzień przed jej premierą. Cieplutka, prosto z drukarni trafi do Waszych domów.

EDIT: Książka Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót jest dostępna w Sklepie MAG.

okladka_front_3D_small (2)

Ciasteczka jesienne rewelacyjnie wpisują się w dzisiejszą aurę. Nadają się jako zdrowa przekąska nie tylko dla alergika. Wspaniale smakują posmarowane domowym dżemem z ciemnych winogron. Zapraszam i życzę Smacznego

Ciasteczka jesienne, dyniowe

(bez mleka, bez jajek, bezglutenowe, wegańskie, bez cukru)

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość:  20-30 szt. (w zależności od wielkości)

Składniki:

  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 100 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 50 g tapioki lub skrobi kukurydzianej
  • 2 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 100 g suszonych daktyli (bez pestki)
  • 100 ml wody lub mleka bezglutenowego
  • 50 ml oleju z pestek winogron lub rzepakowego
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 100 g upieczonej dyni (u mnie Hokkaido bez skórki)

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia
  2. Daktyle moczymy w mleku lub wodzie przez ok. 10 minut, umieszczamy w rondelku, gotujemy ok. 7 minut, na małym ogniu aż zmiękną, a płyn wyparuje (od czasu do czasu dociskamy je do dna garnka), studzimy
  3. Dodajemy upieczoną, wystudzoną dynię, miksujemy lub blendujemy na gładki krem, dolewamy olej, mieszamy
  4. Gotową masę przekładamy do przesianej mąki, zagniatamy ciasto (ma być elastyczne i plastyczne)
  5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, nagrzewamy piekarnik do 170°C w opcji góra-dół
  6. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm, wycinamy ciasteczka, układamy na blaszce, pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 10-12 minut
  7. Podajemy jeszcze ciepłe z dodatkiem domowego dżemu lub pozostawiamy do przestudzenia

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Jesienne ciasteczka dyniowe

Fot. Katarzyna Jankowska

7 komentarzy to "Ciasteczka jesienne, dyniowe (bezglutenowe, wegańskie, bez cukru)"

  • comment-avatar
    Asiaa33 29 września 2015 (12:38)

    Ile to jest 100g dynii ?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 30 września 2015 (15:50)

      Rozumiem, że brak wagi? Nie sprawdzałam ile to na łyżki ale zakładam, że 1 łyżka to 20 g purre więc 5 łyżek to ok. 100 g:)

  • comment-avatar
    Asiaa33 29 września 2015 (17:15)

    Ciasteczka niezbyt ladnie pachna, byc moze przez brak dodania przypraw korzennych lub chociaz cynamonu… dodatkowo nie wiedzialam ile to jest 100 g dyni i dodalam na oko, wyszlo ciasto bardzo mokre trudne do rozwalkowania i musialam dodawac maki… ciasteczka maja b malo smaku…. czy chodzi o to aby nie byly zbyt smakowe ddla dzieci ?
    z gory dziekuje za odpowiedz!

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 30 września 2015 (15:52)

      To ciasteczka bez cukru na daktylach, delikatne w smaku. Dlatego polecam jeść je z dodatkiem domowego dżemu. Mąka z ciecierzycy ma swój specyficzny smak, przyprawy go niwelują. Dodawanie puree na oko właśnie tak się kończy:)

  • comment-avatar
    Asiaa33 29 września 2015 (17:25)

    Jeszcze jedna obserwacja – wydaje mi sie ze nieladny zapach pochodzi z maki z ciecierzycy…

  • comment-avatar
    Anna Fraczkowska 30 listopada 2017 (17:14)

    Witam. Czy mogłabym zastąpić mąkę z ciecierzycu inna mąka? Jaka byłaby najlepsza według Pani?

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.