Amarantus – MAGiczny Produkt

Amarantus 

czyli szarłat, należy do najstarszych roślin uprawianych na świecie. Jego niezwykłe walory odżywcze docenili wcześniej Inkowie, Majowie i Aztekowie. Ze względu na skład chemiczny i wartość odżywczą, amarantus jest nazywany rośliną XXI wieku.
  • Zawiera dużą ilość błonnika, który odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym żywieniu człowieka. Jest ona trzykrotnie większa niż w ziarnie pszenicy czy żyta
  • Zawiera także substancje opóźniające procesy starzenia takie jak skwaleny oraz antyoksydanty, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, wspomagają w oczyszczaniu się z toksyn przemysłowych i opóźniają procesy starzenia się komórek
  • Nie zawiera glutenu, może być składnikiem diety dzieci chorych na celiakię, (podobno u niektórych osób z celiakią mogą wystąpić objawy nadwrażliwości na amarantus, ponieważ zawiera on dość dużo szczawianów)
  • Jest bogaty w wapń, zalecany dla kobiet w ciąży i sportowców
  • To doskonałe źródło błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera większe ilości składników tłuszczowych niż pszenica, jęczmień, żyto czy owies. Są to szczególnie cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak: linolowy (62%), oleinowy (20%), linolenowy (1,1%), arachidonowy (0,7%), lignocerynowy (0,3%) oraz nasycone kwasy tłuszczowe takie jak kwas palmitynowy (13,4%) (ich obecność w znacznym stopniu przyczynia się do poprawy zdrowia, a zwłaszcza do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi)
  • 100 gram nasion amarantusa pokrywa 1/3 dziennego zapotrzebowania na magnez, czyli więcej niż w przypadku szpinaku
  • Pod względem obecności witamin z grupy B oraz witamin C, A i E są to ilości porównywalne z innymi zbożami
  • Zawartość skrobi w nasionach szarłatu w zależności od gatunku wynosi 48-69%. Stwierdzono, że jest ona łatwiej trawiona i przyswajana niż skrobia prosa, a ponadto wykazuje wysoką rozpuszczalność i stosunkowo niską siłę pęcznienia
  • Zawiera dużo żelaza i potasu

Wykorzystanie: 

  • Jako dodatek do pieczywa (dodatek mąki z szarłatu do ciast chlebowych przede wszystkim wzbogaca pieczywo w wysokowartościowe składniki odżywcze m.in. białko zasobne w aminokwasy, przyspiesza proces fermentacji ciasta, zwiększa objętość gotowego pieczywa oraz wpływa na przedłużenie jego świeżości)
  • Mąka jako dodatek do wypieków (muffiny, gofry ok. 20% ilości mąki)
  • Nasiona – do wyrobów ciastek typu sezamki (w przypadku sezamek nasiona szarłatu mogą z powodzeniem w całości zastąpić ziarno sezamowe, nie zmieniając przy tym ich walorów smakowych i jakościowych)
  • W formie płatków można go dodawać do zup czy warzyw
  • Popping, jako dodatek do owsianki, wypieków, czy deserów owocowych
  1. Mąka do wypieku gofrów
  2. Popping dodatek do owsianek/jaglanek
Mąka amarantusowa

 Popping

2 komentarze to "Amarantus - MAGiczny Produkt"

  • comment-avatar
    Zielona Shamandura 22 lipca 2013 (22:20)

    Dzięki za tak dokładne informacje! Uwielbiam amarantus i jemy go z synkiem prawie codziennie, ale myślałam o nim głównie jako o źródle żelaza a tu się okazuję, że powodów aby go jeść mam jeszcze więcej 😉

  • comment-avatar
    Mama Alergika 23 lipca 2013 (18:56)

    Zielona Shamandura; Dziękuję za odwiedziny i komentarz. Ja uwielbiam smak i zapach amarantusa. Niebawem nowe MAGiczne Produkty, zapraszam:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.